Zonder vast inkomen toch een hypotheek

ZZP’ers (Zelfstandigen zonder personeel) kunnen normaal gesproken pas een hypotheek krijgen wanneer zij 3 jaarinkomens hebben gehad. Sommige banken echter willen al een hypotheek verstrekken als er één of twee jaarinkomens worden overlegd, er is dan wel een gunstige inkomensprognose van een deskundige nodig.

Dit bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder enkele tientallen hypotheekverstrekkers in maart dit jaar. VEH keek hierbij naar werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten en dus ook ZZP’ers.

Normaal gesproken wordt door de banken dit flexibele inkomen (het gemiddelde van de drie voorgaande jaren) niet volledig meegerekend. Als voorbeeld wordt Nationale Nederlanden genoemd die dit gemiddelde voor slechts 90% meetellen.

Ook de woningwaarde kan naast het inkomen een bovengrens opleveren voor de hypotheek. Voor iedereen die in Nederland een woning wil gaan kopen geldt in 2015 dat de hoogte van de hypotheek niet groter mag zijn dan 103% van de woningwaarde. Mensen met een flexibel inkomen hebben een lager maximum zoals Aegon, zij hanteren slechts 80% voor ZZP’ers bij niet NHG-hypotheken.

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft onlangs een nieuwe website in het leven geroepen met daarop informatie over dit onderwerp.